Avui us presentem: L’Olivera és una cooperativa d’integració social, que incorpora persones amb dificultats que participen activament en tot el procés. I estan convençuts que el treball és una experiència vital i emocional. Amb aquesta energia se’ns presenten, amb uns olis i vins divins. Van començar aquesta aventura l’any 1974 a Vallbona de les Monges, a la Catalunya d’interior.
A banda de Vallbona de les Monges (Urgell, Lleida), L’Olivera també és present a Barcelona. Concretament, al parc Natural de Collserola. Des de l’1 d’abril del 2010, L’Olivera s’encarrega de la gestió de la finca que l’Ajuntament de Barcelona té a Can Calopa de Dalt, així com del funcionament de totes les seves dependències i equipaments.
El projecte endegat per L’Olivera a la masia Can Calopa de Dalt reprodueix el projecte social de Vallbona de les Monges, amb una llar residència i un Centre Especial de Treball (CET) que dóna feina a 20 joves en risc d’exclusió social i/o discapacitat intel·lectual.
Amb el temps, han assumit noves feines com, per exemple, treballar les vinyes del Parc Agrari de Sabadell i elaborar-ne el vi. Arraona és el nom d’aquest vi que reivindica també el passat vitivinícola de la ciutat.
Si voleu conèixer el projecte de Can Calopa de prop, us oferim diferents tipus de visites:
– El celler i la vinya
– Esmorzar a la masia de Can Calopa
– Viu la masia: aperitiu complet i descoberta
– Vins de L’Olivera i xocolates Dalmases, un maridatge únic
Per reservar la visita:
– Escriviu a: visitescancalopa@olivera.org indicant el vostre nom, el nombre de persones que faran la visita i un telèfon de contacte.
– Truqueu al 646 619 188.
I si el que voleu és només tastar els vins, no cal fer reserva prèvia. Al nou espai de La Vinoteca de Can Calopa hi trobareu tots els nostres vins, sense reserva prèvia, sense presses.
La finalitat del projecte és elaborar vins de qualitat a la ciutat de Barcelona però afavorint oportunitats d’integració social i laboral per a persones amb discapacitat i propiciant la relació i intercanvi d’aquesta experiència amb l’entorn. El Centre Especial de Treball i la llar residència acull actualment 20 persones.
Les persones que viuen i treballen a la Masia de Can Calopa de Dalt segueixen un itinerari formatiu de 4 a 5 anys que els permet aprendre tot el procés productiu del vi (els treballs a la vinya, l’elaboració i la comercialització), així com la gestió de l’espai de la masia perquè sigui sostenible. L’objectiu és que, a partir de l’activitat laboral, juntament amb el suport formatiu i la vida a una llar social en un entorn agrícola i natural, aquest grup de persones arribin a dominar les feines vitivinícoles per poder-se integrar, en un futur, en alguna empresa del sector, o d’altres activitats agràries.